Mevrouw Corry Vreeken, die in december 2013 haar 85ste verjaardag vierde, werd in het seizoen 2012/2013 clubkampioen van Schaakvereniging Maassluis (SVM). Als de SVM zich presenteert tijdens een competitiewedstrijd in de RSB-competitie is iedere tegenstander nog steeds beducht als ze maar het idee hebben haar als tegenstander tegemoet te moeten treden.

20141402-biografieZij is met recht een fenomeen binnen de internationale schaakwereld. In de tijd van het ijzeren gordijn doorbrak zij alle grenzen en onderhield zij met haar Oost-Europese vrienden in alle openheid de dierbaarste contacten. We hebben het hier over coryfee├źn als Kortsjnoj, Lilienthal, Spasski enz. Zij ervoeren altijd een warm welkom in huize Vreeken. Zij reisde regelmatig naar Moskou en smokkelde in haar koffers boeken mee voor dissidente Russen, die daar natuurlijk hogelijk verguld mee waren. Zij had contact met de gehele nationale en internationale schaakwereld. Doch niet alleen met de schaakwereld. Zij kende o.m. Karel van het Reve (Ruslandkenner en jarenlang correspondent voor het Parool in Moskou) en zijn vrouw. Zij kwamen bij Corry en haar man Piet Vreeken (eveneens een verdienstelijke schaker) regelmatig over de vloer.

Natuurlijk behoorde de heer Max Euwe , de enige wereldkampioen die Nederland rijk is, tot haar vriendenkring. Hij logeerde regelmatig bij het echtpaar Vreeken, als hij bij de Rotterdamse schaakclub speelde. Haar man Piet heeft twee delen van zijn schaakserie geschreven. In die tijd (de jaren 60 en 70) was het trouwens gebruikelijk om gasten niet in hotels onder te brengen maar bij particulieren thuis.

Corry Vreeken begon in 1946 als leerling-verpleegster te werken in het Centraal Ziekenhuis Alkmaar. Na een half jaar werd zij ziek. De diagnose was tuberculose, een in die tijd nog steeds ernstige aandoening, die wel na veel verpleging en medicatie kon worden overwonnen. Daar overheen kwam ook nog een aanval van pleuritis , maar na anderhalf jaar overwon zij de aanvallen op haar gestel. Via een vriend maakte ze kennis met het schaakspel en ze raakte er, als spelletjes mens, onmiddellijk door geboeid. Zij werd lid van de Schaakclub VVV te Alkmaar. Na haar ziekte keerde ze niet terug naar de verpleging, maar ging zich bekwamen in handelscorrespondentie in verschillende Europese talen.

Op de schaakclub in Alkmaar, waar Corry lid van was, leerde zij in de jaren vijftig van de vorige eeuw haar echtgenoot Piet kennen. Het was liefde op het eerste gezicht en ze zijn ruim 55 jaar gelukkig getrouwd geweest, totdat Piet een kleine vier jaar geleden weggerukt werd uit het ondermaanse. Piet was een groot inspirator voor zijn echtgenote. Hij stimuleerde haar en vergezelde haar in al haar schaakavonturen.

In de jaren vijftig verhuisden zij naar Rotterdam en gingen onmiddellijk op zoek naar een schaakclub. Het werd de Schaakclub Rotterdam. Uiteindelijk werd ze bij deze club voorzitter en later erelid. Corry Vreeken werd tussen de bedrijven door in 1960, 1962, 1964, 1966 en 1970 damesschaakkampioen van Nederland. Dat wil inmiddels niet zeggen dat zij haar 'mannetjes' niet kon weerstaan, in tegendeel! In 1968 werd zij Internationaal Meester.

Schaakmeester worden, laat staan grootmeester worden, is een heel proces in de schaakwereld. Je resultaten en behaalde titels moeten doorgegeven en getoetst worden door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB). Daarna worden je resultaten doorgegeven aan de Federation Internationale des Echecs (FIDE) in Parijs. Tijdens een congres van de FIDE wordt besloten of je in aanmerking komt voor de begeerde titel. Uiteindelijk ontving zij in 1987 de titel Honorary Woman Grandmaster (HWGM) voor haar prestaties en verdiensten op het gebied van het schaken. Zij is de enige in de wereld die deze titel draagt. In 1991 werd zij koninklijk onderscheiden. Vanaf dat moment mocht zij zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Op een gegeven moment verhuisde het echtpaar Vreeken van Rotterdam naar Vlaardingen. Haar man werd rector aan wat toen nog het Gemeentelijk Lyceum heette. Via een tip kwamen ze in Maassluis terecht waar Corry nog steeds woont.

Wij zijn als Schaakvereniging Maassluis buitengewoon trots om zo'n eminente dame in ons midden te hebben. Zij is op haar hoge leeftijd nog steeds een actief en gewaardeerd lid van onze vereniging. We zullen haar koesteren!

Haar vriend Prof. Dr. Ir. Herman van Bekkum heeft het initiatief genomen om de Stichting Corry Vreeken op te richten. Doel daarvan is om de nationale en internationale verdiensten van mevrouw Corry Vreeken in blijvende herinnering te houden en het verrichten van alle verdere handelingen die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. Hierbij staat het promoten van het jeugdschaak voorop. "Ik sta er helemaal achter" reageert Corry. "Het is zeker eervol en leuk om de jeugd verder te helpen. Schaken is per slot van rekening goed voor de algemene ontwikkeling".

Delen van dit relaas zijn ontleend aan een interview wat Chrit Wilshaus heeft afgenomen met Corry Vreeken in 2013.

Go to top